Градски одбор Демократске странке Србије у Новом Саду предао је данас Комисији за називе делова насељених места и јавних служби предлог да се део Даничићеве улице преименује у „Трг јединства”.

Новосадски ДСС предлаже да, поводом обележавања стоте годишњице од проглашења присаједињења Срема, а потом и Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији,  Град Нови Сад у коме је и седиште Аутономне покрајине Војводине, донесе одлуку да трг на коме ће бити откривен споменик Краљу Петру I Ослободиоцу добије назив „Трг јединства”.

Овај лепи простор је деценијама био терминал приградске аутобуске станице, а потом и привремени паркинг. Иако су функционално јасно раздвојене целине, након уређења на нови трг се пренело име суседног Трга Републике. Тај стари новосадски трг са пијацом се простире од Улице Жарка Васиљевића до Шумадијске, док се од Шумадијске до Косовске простире део Даничићеве улице, те се, формално, нови трг и споменик налазе у делу Даничићеве улице. Предлажемо да управо тај део Даничићеве улице, између Шумадијске и Косовске улице добије нови назив.

На страну опречност подизања споменика монарху на тргу који носи назив по републици, сматрамо да би центар Новог Сада добио додатни белег узвишених идеала  када  би шетња пешачком зоном, кроз Змај Јовину текла од (Трга) слободе до (Трга) јединства, од Милетића до Краља Петра I.

Иначе, немали број градова широм света дао је такво име својим трговима да подсећа на моменте прошлости и да велича јединство као племенити идеал: од трга Пјаца унири (Piața Unirii) у Темишвару, новосадском граду побратиму, па све до трга Јунион сквер (Union Square) на Менхетну.

Апелујући баш на јединство, новосадски ДСС тражи од градске власти и опозиције, да се на тренутак оставе хроничних размирица и да уваже овај предлог.

Повезане објаве:

НЕ ПОДИЖИТЕ СПОРНЕ СПОМЕНИКЕ!... Градски одбор Демократске странке Србије у Новом Саду упутиће захтев Министарству спољних послова Републике Србије да ускратити сагласност новосадској...
САРАДЊА СА ЛАВОВОМ МОТИВИСАНА РУСОФОБИЈОМ... „Потписивање уговора о сарадњи између Новог Сада и украјинског Лавова иницирали су лигаши мотивисани својом отвореном русофобијом. Садашња новосадска ...
НЕ ПОСТАВЉАЈТЕ СПОМЕНИК ШЕВЧЕНКУ... Градски одбор Демократске странке Србије у Новом Саду оштро се противи постављању споменика украјинском националисти Тарасу Шевченку у нашем граду и ј...
НОВОСАДСКА „СПОМЕНИЧКА” ПОЛИТИКА ПРОВИНЦИЈАЛНА И А... Градски одбор Демократске странке Србије у Новом Саду оштро се противи недавно најављеном постављању споменика украјинском националисти Тарасу Шевченк...