На питања портала Мој Нови Сад одговорио је Бојан Радојевић, први на листи покрета МЕТЛА 2020 на изборима за одборнике у Скупштини Града Новог Сада и председник Градског одбора Демократске странке Србије.

http://www.mojnovisad.com/vesti/izbori-novi-sad-2020-pokret-metla-2020-id33824.html

Локални избори требало је да буду одржани 26. априла, али нас је задесила пандемија и убацивање гласачких листића заказано је за 21. јун. Новосађани ће моћи да бирају између 14 опција јер је толики број изборних листа које је усвојила Градска изборна комисија. Наш портал ће у наредном периоду односно до почетка изборне тишине представљати учеснике у борби за новосадску власт и скупштинску фотељу, а свим актерима смо послали идентична питања. За претпоставити је да неће сви желети да одговоре, па читаоци треба да знају да уколико неке странке, организације и удружења не буду у овом изборном серијалу – то је њихова одлука.

Због чега не бојкотујете локалне изборе?

– Коалиција „Метла 2020“ је одлучила да изађе на изборе на свим нивоима зато што сматра да у овом тренутку околности у друштву нису такве да би бојкот као ванинституционална метода борбе могла да да одређени ефекат. Не постоји довољна енергија у народу, не постоји толико незадовољство које би довело до тога да бојкот уроди плодом. Ми смо одлучили да наша борба буде корак по корак, да пробамо да добијемо што више места у скупштини почев од републичке скупштине до локалних скупштина, како бисмо обезбедили инфраструктуру за неке будуће изборе. Такође, желимо да пробамо да преузмемо поједине локалне самоуправе како би оне биле ослонац за сутрашњу промену власти на свим нивоима. На локалном нивоу суштина политичког рада су превасходно комунална питања која утичу на свакодневни живот грађана, тако да је тешко наћи изговор зашто бојкотовати локалне изборе и ту ми као покрет нисмо имали никакву дилему.

Наша идеја је да се одређени број одлука доноси директно путем референдума

Шта највише замерате актуелној новосадској власти?

– Највећа замерка је њен недовољно транспарентан рад. Проблем је и недовољно ослушкивање потреба грађана. Кључне и велике одлуке се доносе иза затворених врата, а грађанима се презентује само крајњи резултат. Ми из Покрета „Метла 2020“  у оквиру нашег програма предлажемо да петина од градских инвестиција иде на директно изјашњавање грађана, тако да грађани одлуче шта ће да се гради у Новом Саду: да ли је то пречистач или неки други велики инфраструктурни објекат. Наша идеја је да се одређени број одлука доноси директно путем референдума. Да ли је битнији мост или пречистач или имамо новца да радимо и једно и друго. Ако имамо, наравно да ћемо радити и једно и друго. Ако постоји избор, грађане треба питати.

Који је по вама највећи проблем у Новом Саду и како бисте га решили?

– Највећи проблем у Новом Саду је лоше функционисање извршних органа локалне самоуправе који су под директном надлежношћу локалне власти. Под тим се подразумева Управа за инспекцијске послове која је као извршни орган најодговорнија за велики број проблема у функционисању града. Градска инспекција је главна карика у ланцу корупције, злоупотребе, бесправне изградње и узурпација у граду. Сви велики проблеми настају због нерада градске инспекције. Прави пример је „Променада“, где је због тога што инспекција није радила свој посао, „Променада“, добила употребну дозволу иако није поштован пројекат по коме је требало да буде изграђен овај тржни центар. Ми из Покрета „Метла 2020“  предлажемо увођење функције главног инспектора, који би својим интегритетом гарантовао функционисање градске инспекције и то дирекно пред очима јавности. То мора да буде човек изузетне интелигенције, образовања, упорности и моралних особина, прави новосадски „Несаломиви“, човек спреман да се ухвати у коштац са великим нагомиланим проблемима и директно пред очима грађана убије „грозну аждају“ како бисмо почели да испливавамо из муља у коме живимо. Инфраструктурно посматрано, највећи проблем је што Град целокупну канализацију испушта директно у Дунав без пречишћавања. Идеја за коју се ми залажемо је да се прво направи одвод од главне црпне станице код Жежељевог моста и да се она тек тада пусти у рад. Ту је и проблем саобраћаја, па га по предлогу Факултета техничких наука треба решити увођењем линија шинског саобраћаја, тако да треба што пре почети са пројектовањем прве линије новосадског градског шинског саобраћаја у правцу исток-запад, односно Бегеч – Будисава. То би уједно смањило и загађење ваздуха, али треба рећи да саобраћај није нешто што највише загађује. Ваздух у Новом Саду највише загађују индивидуална ложишта, зато сматрамо да је врло важно да што већи број индивидуалних ложишта пређе на гас. Ту Покрет „Метла 2020“  предлаже да Град помогне становницима да своје домове почну да греју еколошким горивима, па предлажемо да помоћу дотација цена индивидуалног прикључка за гас у будуће кошта само један динар.

Највећи проблем у Новом Саду је лоше функционисање извршних органа локалне самоуправе који су под директном надлежношћу локалне власти

Шта гарантујете да ћете урадити ако дођете на власт?

– Снизићемо цену даљинског грејања. Ово је највиша ставка на рачуну Новосађана за комуналне услуге, а пошто су зиме све топлије, а гас све јефтинији постоји могућност да се цена снизи. Топлана је јавно предузеће које остварује највећи профит у Новом Саду, али градска топлана је комунално предузеће и нема за циљ да прави профит. Прошле године смо захтевали смањење рачуна за грејање. То смо тражили јер је у мају било јако хладно, а топлана није могла да испоручи топлотну енергију јер је већ кренула у ремонт. Поставља се питање зашто би онда грађани плаћали целокупан износ рачуна за грејање? После наших акција, саопштења и захтева, Градско веће је усвојило снижавање износа рачуна за грејање за мај прошле године за 20% и сви грађани Новог Сада су тако платили мање. Осим тога, започели бисмо изградњу нове фабрику воде, јер је водоснабдевање Града угрожено, а сваки пут када у Новом Саду нестане електричне енергије, нестане и воде. То се неће отклонити све док нова фабрика воде у Петроварадину не буде завршена. У овом тренутку сва градска вода долази из једног извора, са Фабрике воде Штранд. Нови Сад је толико велик да себи не може да дозволи да нема алтернативу у водоснабдевању, јер је вода по природи ствари најважнији ресурс који локална самоуправа треба да обезбеди својим грађанима. Обезбедили бисмо и већи буџет за културу, али бисмо упливом локалне самоуправе, у чијој је то надлежности, повећали број радних места у туризму. За разлику од лоше плаћених радних места у индустрији за шта Град поклања земљиште као ограничени ресурс страним инвеститорима, добили бисмо добро плаћена радна места у туризму где су људи задовољни својим послом и могу да живе у свом граду срећно, да оснивању породице.

Са којим странкама или организацијама сигурно нећете улазити у коалициону власт?

– Нећемо улазити у власт са компромитованим и корумпираним странкама које већ годинама злоупотребљавају политички систем. Са странкама које протежирају људе са купљеним дипломама и чија је једина идеја да искоришћавају локалну самоуправу за лично богаћење појединаца. Политичка сцена се претворила у циркус и ријалити и веома је мало, скоро нимало, партнера са којима бисмо могли заједнички да уозбиљимо политичку сцену. План нам је да у Скупштини града нашом одборничком групом поставимо темељ за будуће деловање, а по питању конкретних проблема и пројеката сарађиваћемо са свима који су у стању да ставе интерес грађана Новог Сада на прво место.

Да ли мислите да Нови Сад није безбедан град и зашто? Како ће то постати ако није?

– Безбедност није нешто што је превасходно у надлежности локалне самоуправе. Вишегодишња традиција је да Нови Сад помаже МУП, углавном инфраструктурно и материјално, али сведоци смо тога да се стално дешавају инциденти који су непожељни у Новом Саду. Од насиља на улицама, преко дизања у ваздух џипова, па све до убистава. Зато је потребна максимална сарадња и подршка Министарству унутрашњих послова како би се тај проблем држао под контролом. Главни градски инспектор би морао да има изузетно квалитетну сарадњу са МУП и БИА како би се у том троуглу уклонили сви они који угрожавају безбедност грађана Новог Сада.

Шта вас издваја и даје вам предност у односу на друге изборне листе?

– Стручност и упорност у заступању директних интереса Новосађана. На нашој изборној листи налазе се стручни људи са великим искуством. Ту су директор инвестиција највеће компаније у Србији, дипломирани правници и грађевински инжињери са великим искуством у комуналном сектору, неколико професора универзитета, али и веома млади, интелигентни и креативни људи. Све што смо до сада предлагали и што планирамо за будућност Новог Сада проистекло је као резултат рада нашег Стручног савета. Можда нисмо тако масовни као неке популистичке странке у граду, али смо познати баш по нашој стручности и озбиљности. Избори нису шала и сви они који мисле да је питање локалне управе озбиљна ствар сада имају за кога да гласају, за листу „Метла 2020“ .

Планирамо помоћ у даљем развоју информатичке индустрије и повећање броја радних места у туризму

На који начин ћете зауставити/успорити миграцију младих Новосађана?

– Нови Сад је један од ретких градова у Србији који већ сада има позитиван прираштај становништва. Дакако, окружење се мора стално поправљати како би се млади и амбициозни људи задржали у граду. Планирамо помоћ у даљем развоју информатичке индустрије и повећање броја радних места у туризму, јер су то места која су привлачна младима, која доносе пристојну зараду, лично задовољство и добар квалитет живота. Улагаћемо у даљи развој комуналне инфраструктуре и олакшице за младе брачне парове, а треба похвалити већ уведене дотације Града за трошкове боравка деце у вртићима, што је био и наш предлог.

Како бисте описали тренутно стање у Новом Саду?

– Може много боље. Проблем је што квалитетни људи који раде у локалној управи и у градским предузећима нису добро плаћени, па одлазе или у приватни бизнис или у иностранство, тако да се угрожава функционисање комуналног система. Град Нови Сад мора да сачува стручне и квалитетне људе који раде у јавним предузећима и локалној управи како би обезбедио грађанима квалитетније услуге, јер те услуге нико други не пружа. То се показало недавно за време ванредног стања, када су једино управа и јавна предузећа обезбеђивали грађанима неопходне услуге. Мора се боље користити новац из буџета, да не буде нераспоређеног вишка средстава која су могла да се искористе на прави начин. Да поновим, мора се увести ред у функционисање инспекције и повећати безбедност. Морају се решити велики комунални проблеми. Мора се избацити владавина лажи и обмана. Мора се обезбедити транспарентност рада локалне власти, ослободити проходност за нове идеје и усмеравати развој града како би Нови Сад постао модеран град, перспективан и удобан за живот. Да уредимо Нови Сад, коначно, а шта је боље за то него Метла.