Ових дана, на Београдском кеју, се завршава изградња Нове главне црпне станице НГЦ. Смисао овог објекта је да се у огромном базену који се налази унутар њега, прикупи сва фекална вода из читавог канализационог система Новог Сада. План власти је да се ту преусмери сва вода из постојећег канализационог колектора који се налази поред новоизграђене црпне станице а затим да се изгради веза са црпном станицом на углу Радничке и Кеја жртава рације. Повезивањем ова два главна колектора сва фекална канализација би читавог Новог Сада би се скупљала у базен новоизграђене црпне станице. Овим би становница кула на Београдском кеју постали прве комшије највеће септичке јаме и то свега 50 метара од својих прозора. Као да ни та чињеница није била довољно страшна за житеље Београдског кеја, него је изграђен још један излив за фекалну воду директно у Дунав, неких 70 метара узводно, ближе од постојећег.

Сав смрад од постојећег излива канализације директно у Дунав, ће бити додат и смрад који се шири Кејом око Радничке улице. Овим делом Београдског кеја ће се ширити несносан смрад а сва фекална канализација ће се изливати директно у Дунав узводно од два највећа изворишта питке воде у Новом Саду.

Постојећа градска власт је припрему за изградњу нове главне црпне станице је урадила у тишини и нетранспарентно. Није нашла за сходно да пита становнике МЗ „Дунав“ на Београдском кеју шта мисле о свему томе. Штета је учињена грађанима овог дела града. Нарушава се квалитет живота и здравље како становницима МЗ „Дунав“ тако и деци која у непосредној близини долазе у јаслице, вртић, основну и средњу школу и средњошколски дом.

Читава ова операција постојећих градских власти је осмишљена и спроводи се да би се ослободила једна од најлуксузнијих локација у граду на углу Радничке и Београдског кеја на којем би се градио луксузни стамбени комплекс а чему смета црпна станица у Радничкој улици.

Покрет Метла 2020 је уочило овај велики еколошки проблем и скренуо је пажњу грађанима у „Протесту против смрада“ који је пре година дана одржан на углу Београдског кеја и улице Марка Миљанова. Том приликом смо скренули пажњу на проблематику изградње нове главне црпне станице. Једини начин да се ублажи већ учињена штета становницима МЗ „Дунав“ да се најпре изгради планирани одводник којим би све фекалне воде биле транспортоване преко железничког моста ка месту где ће се налазити будући пречистач. Никако се не сме дозволити концентрација све канализационе воде на једном месту а да се пре тога не изгради одводник.
Покрет Метла 2020 ће се борити у новоформираној градској Скупштини да се одмах изгради одводник а тек након тога може се приступити радовима на изградњи пречистача и повезивању колектора. Врло је важно да и становници МЗ „Дунав“ имају заступнике својих интереса у Скупштини Града Новог Сада јер, очигледно, постојећа гарнитура одборника те интересе занемарује.