Градски одбор Демократске странке Србије у Новом Саду констатује да је тренутна градска власт на челу са градоначелником Милошем Вучевићем објављивањем јавног тендера о давању у закуп галенске лабораторије Апотекарске установе Нови Сад још једном показала занемаривање јавног интереса, а да пословни модел јавно-приватног партнерства у њиховом тумачењу подразумева да су дугови јавни а профит приватан.

Апотекарска установа запошљава веома стручне фармацеуте и лаборанте, а иако је истрпела ратове, хипер-инфлацију, санкције, ембарго на увоз лекова и немилосрдну тржишну утакмицу са приватним сектором, већ  56 година успешно брине о здрављу Новосађана. Не марећи за интерес грађана Новог Сада, већ бринући да коалициони партнери буду намирени, новосадски напредњаци годинама немо посматрају како палмаши и лигаши немилосрдно упропашћавају ову угледну јавну установу.

Пре две године, када је Апотекарска установа увелико била у кризи, уложено је 38 милиона динара из буџета Града у реконструкцију и опремање галенске лабораторије. Тада је та инвестиција представљена као спас за Апотекарску установу, а сада се комплетно опремљена галенска лабораторија од 468m2 издаје за 403.000 динара месечно, на период од 60 месеци. Другим речима, уложено је 38 милиона динара нашег новца а кроз закуп ће се кроз пет година вратити свега 24,2 милиона динара уз потпуну пропаст Апотекарске установе.

Оваквим недомаћинским управљањем Град Нови Сад ће остати без контроле над једном од стратешки важних делатности, јер приватници, по природи ствари, неће водити рачуна о општем интересу већ искључиво о сопственом профиту. Новосадски ДСС пита ко ће бринути о набавци и чувању цитостатика, психоактивних лекова, метадона за метадонски центар? Ко ће водити рачуна о „хладном ланцу” инсулина, специфичним лековима за децу и свим оним препаратима чијом продајом се не остварује „довољан” профит? Нажалост, изгледа да је локалним „моћницима” важно само ко ће на Булевару Михајла Пупина прекопута зграде Бановине отворити кафић „Апотека”.

Повезане објаве:

СЕПТИЧКА ЈАМА НИ ПО ЕУ СТАНДАРДИМА НЕ МИРИШЕ... Oдговор ДСС на увреде из ЛСВ: Отворени испуст непрерађене канализационе воде директно у реку око себе шири смрад, нарочито за време ниског водостај...