Градски Одбор Демократске странке Србије у Новом Саду захтева од градске извршне власти, инспекције и комуналне полиције да омогуће несметано коришћење јавних простора и да спрече противправно онемогућавање грађана да те јавне просторе користе.
Нови Сад је, између многих других лепих ствари, познат и по очуваном старом градском језгру које карактеришу уређени јавни градски простори. Осим тргова и кеја, посебан карактер граду дају и бројни дворишни пасажи и пролази из Змај Јовине и Дунавске улице у којима се налазе живописне занатске радње, локали и кафеи.
У важећој планској документацији, доступној и на интернету, јасно су утврђени сви јавни простори, па тако и јавна дворишта. Таксативно су побројане и парцеле, па дилеме око тога шта је градско, јавно, а шта приватно, нема. Дворишта из Змај Јовине и Дунавске имају јавни карактер, она треба да буду доступна свима, јер међусобно повезана са осталим јавним површинама улица и тргова чине целину, како у погледу уређења, тако и у погледу коришћења.
Данас смо сведоци да су појединци бесправно присвојили јавне просторе, да дворишта закључавају или на други начин спречавају кретање грађана кроз њих, користе их као нелегална паркиралишта, магацине и као приватна дворишта.
Јавне површине градских простора су добро свих грађана и свима мора бити омогућен приступ. Одлуком о уређењу Града Новог Сада из 2017. јасно је утврђено да је забрањено свако ограђивање, затварање и онемогућавање приступа јавним просторима или њихово узурпирање.
Имајући у виду да новосадска градска власт неретко не препознаје и не штити јавни интерес, не чуди да то не чине ни инспекција, ни комунална полиција. Овим путем их још једном подсећамо на њихову законску обавезу и захтевамо њихово деловање. Вратите нам наше пасаже, пре него што неки бахати појединац затвори и читаву улицу или парк, ако му затреба.

План центра Новог Сада са истакнутим  површинама у јавном власништву

Повезане објаве:

ЈУЧЕ ПОЖАР, А ПАСАЖИ БЛОКИРАНИ... Градски одбор Демократске странке Србије у Новом Саду апелује на градску власт да не занемарује проблем узурпираних пасажа у градском језгру јер су па...
РАДОЈЕВИЋ: НОВИ САД ТАЛАЦ СУФИЦИТА... „Годинама уназад Град Нови Сад исказује суфицит у буџету. Између осталог, то значи да је од грађана и привреде узето више новца него што је било потре...
ОСЛОБОДИТЕ ПАСАЖЕ ДА СЕ НЕ ПОНОВИ ЛАУНЏ... Овог фебруара се навршило једанаест година од пожара у кафићу Лаунџ у пасажу Змај Јовине 8 када је трагично изгубило живот осам младих људи. Тим повод...
НОВА УЗУРПИРАЊА ПАСАЖА У ЦЕНТРУ НОВОГ САДА... Градски Одбор Демократске странке Србије у Новом Саду је још летос захтевао од комуналне полиције да ослободи узурпиране пасаже у најстрожем центру гр...