Одборничка група у Скупштини Града Новог Сада ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА СРБИЈЕ – МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ упутила је позив градоначелнику Новог Сада и председници Скупштине Града да обезбеде да Град Нови Сад у званични календар обележавања историјских, културних и других годишњица уврсти и 13. април, дан када је 1941. године мађарска фашистичка војска на почетку Другог светског рата окупирала Нови Сад чинећи велике злочине над цивилним становништвом.

Током прва три дана од уласка мађарске окупационе војске у Нови Сад настрадало је скоро пет стотина Новосађана, углавном Срба и Јевреја, и овај датум, после Новосадске рације, представља један од најтрагичнијих дана у новосадској историји.

Иако се ове године навршава 81 година од тог догађаја, Град Нови Сад још увек не обележава овај датум на адекватан начин као званичну комеморативну годишњицу са одавањем поште, полагањем венаца и слањем одговарајућих порука у јавност, већ је обележавање годишњице и сећање на пострадале жртве препуштено појединцима, медијима и Српској православној цркви.

Један од начина да се овај велики злочин не заборави је и да се сваке године обележава на адекватан и званичан начин, због чега Вас позивамо да 13. април уврстите у редовни календар званичних обележавања годишњица, закључују одборници ДСС.

Повезане објаве:

СВАКИ НОВОСАДСКИ ЧЕЛНИК ДА СЕ ПОКЛОНИ ЖРТВАМА ОД 1... Сваки челник Новог Сада мора да се поклони у име свих Новосађана сенима жртава настрадалим у данима после 13. априла 1941. године када је мађарска ф...
РЕДОВНО ОБЕЛЕЖАВАТИ ГОДИШЊИЦУ ЗЛОЧИНА... На данашњи дан навршава се 80 година од 13. априла 1941. године када је мађарска фашистичка војска на почетку Другог светског рата окупирала Нови Сад....